Οι εικόνες και τα γεγονότα του Allen's chipmunk

ΟλοιΤο chipmunk του Allen (Tamias senex) και το (Neotamais senex) ονομάζεται επίσης το σκίουρο σκίουρου και το μεγάλο είδος σκίουρου. Υπάρχουν δύο ποικιλίες αυτού του είδους, ανάλογα με το πού βρίσκονται. Αυτό το τρωκτικό ζει σε ένα πολύ περιορισμένο εύρος σε σύγκριση με άλλα chipmunks στο Ηνωμένες Πολιτείες . Βρίσκονται μόνο σε δάση chaparral, redwood ή κωνοφόρων στην Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και το Όρεγκον. Αυτά στην ηπειρωτική χώρα είναι μεγαλύτερα από αυτά που βρίσκονται σε μικρά νησιά εκτός της Καλιφόρνιας και των ακτών του Όρεγκον.

Το είδος σκίουρου του Allen αναφέρεται ως είδος «λιγότερο ανησυχίας» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN.) Ωστόσο, εάν τα δάση εξαφανιστούν, το ίδιο και οι άγριοι πληθυσμοί του chipmunk του Allen. Αν και φωλιάζουν σε δέντρα ή υπόγεια λαγούμια, πρέπει να τρέφονται στο έδαφος ή σε πυκνούς θάμνους για σπόρους, μανιτάρια και φρούτα.

Γενική περιγραφή

Το chipmunk του Allen φαίνεται παρόμοιο με ένα κοινό chipmunk, αλλά έχει μακρύτερα αυτιά που καταλήγουν σε σημεία. Η γούνινη ουρά είναι επίσης πολύ μεγαλύτερη και πιο λεία. Τα προφίλ τους μοιάζουν περισσότερο με το προφίλ μιας γάτας από ένα είδος σκίουρου. Τα παλτά τους είναι διάφορες αποχρώσεις του καφέ με φωτεινές άσπρες ρίγες, αλλά η ποικιλία του σκίουρου Allen που ζει στα νησιά έχει μια πιο σκοτεινή απόχρωση καφέ σε σύγκριση με το κοινό είδος σκίουρου. Τα chipmunks του Allen που ζουν στην ηπειρωτική χώρα έρχονται σε πιο ανοιχτές αποχρώσεις του καφέ. Ενώ τα αρσενικά ζυγίζουν κατά μέσο όρο 3,17 ουγκιές (90 γραμμάρια) τα ενήλικα θηλυκά μπορούν να φτάσουν τις κλίμακες στα 4,23 ουγκιές (120 γραμμάρια). Τα αρσενικά έχουν συνολικό μήκος σώματος 9,76 ίντσες (248 χιλιοστά). Τα θηλυκά μπορούν να μεγαλώσουν έως 11,06 ίντσες (281 χιλιοστά). ) Τα chipmunks του Allen μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς σε μέγεθος ανάλογα με το πού ζουν. Το μεγαλύτερο από τα δύο αρσενικά και θηλυκά ζουν σε δάση redwood που βρίσκονται πλησιέστερα στη θάλασσα.

Κύκλος ζωής και συμπεριφορά

Δεν είναι γνωστά πολλά για τη συμπεριφορά των chipmunks του Allen λόγω της δειλότητας τους. Αν και δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι βιολόγοι προτιμούν τη μελέτη των ζώων, προσπαθούν να παραμείνουν κρυμμένοι για όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό τους κρατά μακριά από τα μάτια των αρπακτικών κογιότ , αρπακτικά ή κατοικίδια γάτες. Υπάρχουν πολλά κρησφύγετα για τα chipmunks του Allen σε θάμνους, δέντρα, ρωγμές σε βράχους, μακριά χόρτα ή κατάφυτη. Κάνουν «chuck-chuck» θορύβους που μοιάζουν με τον σκίουρο του πεύκου.

Οι Chipmunks ζουν μοναχικές ζωές και θα πολεμήσουν άλλους chipmunks για να προστατεύσουν τα εδάφη τους. Οι γυναίκες, λόγω του μεγέθους τους, κρατούν μεγαλύτερες περιοχές από τους άνδρες. Ανάλογα με το πού ζουν, ένα είδος σκίουρου του Allen θα αδρανοποιήσει ή θα παραμείνει ενεργό όλο το χρόνο. Όσοι βρίσκονται σε θερμότερα κλίματα στην Καλιφόρνια έχουν πρόσβαση σε φαγητό όλο το χρόνο και δεν χρειάζεται νάρκη. Τα θηλυκά μπορούν να έχουν έως και 5 μωρά στα σκουπίδια τους και να έχουν ένα σκουπίδια το χρόνο. Τόσο τα θηλυκά όσο και τα αρσενικά φτιάχνουν τις φωλιές τους σε δέντρα όσο ψηλότερα μπορούν να δουν το δέντρο. Εκείνοι που αδρανοποιούν σκάβουν ένα λαγούμι υπόγεια και περνούν το χειμώνα εκεί.

Εικόνα του chipmunk του Allen από Γκρεγκ Σέχτερ , με άδεια βάσει του Creative Commons Attribution 2.0 Γενική άδεια .

Το chipmunk του Allen αναφέρεται ως Least Concern (LR / lc), με τον χαμηλότερο κίνδυνο. Δεν πληροί τις προϋποθέσεις για κατηγορία υψηλότερου κινδύνου. Ευρεία και άφθονα ταξί περιλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία, στην κόκκινη λίστα απειλούμενων ειδών του IUCN

Χώρες
Ηνωμένες Πολιτείες


Περισσότερα ζώα ξεκινούν με Α